Twee keer combi ‘Buutavond/Prinsenbal’: 3 en 4 november

Door Henri Walterbos

BELTRUM – Daalt de buitentemperatuur gestaag, de lichaamstemperaturen van carnavalisten loopt inmiddels op tot bijna koortsachtige hoogten inmiddels. De datum der datum nadert immers met rasse schreden; 11 november, de elfde van de elfde, de dag waarop wereldwijd de aftrap plaatsvindt van het grote carnavalsseizoen, oftewel het vijfde jaargetijde. Zo ook in Beltrum waar ze zelfs niet kunnen wachten tot de ‘elfde van de elfde’. Op 3 en 4 november trappen de Belhamels hun campagne al af. Dit jaar voor het eerst onder leiding van President Sander Esselink, dia afgelopen jaar het stokje overnam van Edwin Bleumink. Dit jaar is het oud-prins Sander die beide avonden debuteert als presentator. “Ik zit ook in de organisatie van Roomse Herrie ‘De Bruiloft’ op 4 november in de Koppelpaarden in Lichtenvoorde, maar ik heb er voor gekozen gewoon mijn taak als President te vervullen en daar heb ik enorm veel zin in.” Vanzelfsprekend volgens Esselink. “Het carnaval leeft in Beltrum. De belangstelling neemt alleen nog maar toe. Mooi om te zien.”

Grote belangstelling
Het frühschoppen van de Belhamels in Beltrum, in de aanloop naar de carnavalsdriedaagse, staat bij bevriende carnavalsverenigingen uit Groenlo, Lievelde, Neede en Eibergen al jaren als vast item op de agenda. Aankomend jaar op 21 januari. De twee combinatiezittingen Buutavond/Prinsenbal mogen zich eveneens in een grote belangstelling verheugen. Afgelopen jaar bezochten zo’n 700 Beltrumse carnavalisten de avonden. Esselink hoopt ook dit jaar weer minimaal eenzelfde aantal bezoekers te mogen begroeten. De formule van een mix tussen een buutavond en Prinsenbal slaat aan in Beltrum. Op vrijdagavond zal aan het eind van de eerste avond afscheid genomen worden van Prins Hans en Adjudant Rogier, zaterdagavond zal de onthulling plaatsvinden van de nieuwe hoogheden. “Ik denk dat we weer een erg leuk programma hebben met naast Bas de Stofjas voor de Beltrumse vrolijke noot, deze keer buutreeders Ton Brekelmans en Boy Jansen, uit het Brabantse land dit jaar. Beiden zijn zeer populair in Brabant en gooien daar ieder jaar hoge ogen tijdens de kampioenschappen Tonpraten. Ze komen graag naar Beltrum toe,” weet Esselink. De Beltrumse carnavalsavonden worden uiteraard ook opgeluisterd met lokaal talent. Zo is Valse Loch van de partij voor de muzikale invulling en de ‘Alaaftouches’ en verzorgen de Belstars vrolijke dansjes. Zaterdagavond zal DJ Roel Krabben het feest rondom de nieuwe hoogheden opluisteren met gepaste muziek.

Nieuwe scepter
Zwaait Sander Esselink dit jaar voor het eerst de scepter bij de Belhamels samen met voorzitter Joris Wiegerinck, toeval of niet, de nieuwe hoogheden van de Belhamels mogen met een nieuwe scepter gaan regeren over carnavalsgek Beltrum. “De oude was aan vervanging toe. Die was al vanaf 1987 in gebruik. Een collega handvaardigheid van mij op het Marianum, Ben Heetkamp uit Groenlo, heeft op mijn verzoek een nieuwe scepter gemaakt, met daarin terugkomend enkele Beltrumse zaken als de grote bel van de Belhamels, het logo van de Belhamels en elf kleine belletjes, die staan voor de Raad van Elf. We zijn er erg blij mee. Ben maakt zelf ook draaiorgels. Het was wel aan hem besteed. Vrijdagavond hebben we de scepter gepresenteerd aan de leden. Ze vonden hem allemaal mooi.”

De kaartverkoop van de buutavonden/prinsenbal vindt plaats aanstaande zaterdag bij Café/Zaal Spilman, vanaf 16.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro.

Recommended Articles