Prins Joost & Adjudant Menno

‘Als neaven veur ’t leaven, vol gas tegen stroom in’

Door Henri Walterbos
BELTRUM -De Belhamels zijn er ieder jaar vroeg bij. Niks wachten tot de 11e van de 11e om het carnavalsseizoen af te trappen. Waarom het grote feest gewoon niet een week eerder beginnen? Carnavalsgek Beltrum kon vrijdagavond en zaterdagavond al genieten van zang, dans en vooral een hoge dosis humor. En natuurlijk presenteerden de Belhamels de nieuwe hoogheden. Voordat de hooghedenwissel echter plaats vond trokken de Brabantse tonpraters Ton Brekelmans en Boy Jansen eerst alle registers open om de zaal te doen schuddebuiken van het lachen. Met name Jansen ging dit zeer goed af in zijn creatie als topchef Herman den Blijker. Hij voelde zich als een vis in het water in Beltrum. “Ik ben blij dat jullie mij verstaan, maar andersom gaat me een stuk moeilijker af”, bekende Jansen lachend. ‘En passant’ gaf hij President Sander Esselink, die beide avonden aan elkaar praatte, nog een cursus presentatie mee. Zowel de zaal als ‘het slachtoffer’ zelf konden er wel om lachen. Bas de Stofjas nam op zijn geheel eigen wijze het Beltrumse nieuws onder de loep, en kwamen uiteraard weer veel Beltrummers voorbij, evenals het vrouwelijke geslacht. “Ne vrouwe kan heel knap allene ongelukkig weazen. Wi-j kearls hebt doar altied ne vrouwe bi-j neudig.” Zelfs vrouwen konden er wel om lachen. Aandoenlijk was wederom dansgarde de Belstars, met hun dansje op knallende beats. Valse Loch zorgde voor muzikale kers op de Beltrumse carnavalstaart.

Hooghedenwissel
Belangrijk onderdeel beide avonden zijn het onttronen van de op dat moment nog regerende hoogheden Prins Hans (Wolterink) en Adjudant Rogier (Piepers) op vrijdagavond en de onthulling van de nieuwe hoogheden een dag later. Werden Hans en Rogier als ‘dank’ voor bewezen diensten afgevoerd in kliko’s, de nieuwe hoogheden presenteerden zich als Spiderman en Bananaman. Nadat ze twee ‘terroristen’ hadden overmeesterd en Sander Esselink het sein ‘Beltrum veilig’ af had gegeven werd de ware identiteit van de beide helden zichtbaar; Prins Joost klein Gunnewiek en Adjudant Menno Hemmink. Nadat de nieuwe aanvoerders van het Beltrumse carnaval zich van hun vermomming hadden ontdaan presenteerden ze zich door middel van hun proclamatie in vol ornaat. Geheel in het nieuw gestoken zelfs, compleet met nieuwe scepter.

Nieuwe scepter
De beide nieuwe Beltrumse hoogwaardigheidsbekleders showden vol trots hun nieuwe uitdossing. Het was hoognodig aldus Prins Joost. “Umdat onze veurgangers Hans en Rogier d’r met umme gingen as varkens waren de olde pekke hard an vervanging too.” Dat Beltrum een stuk veiliger is doet beide heren deugd. “Helaas is Tone Krabben e’stopt als bestuurslid van onze carnavalsverening. Op dit moment is hee drok um Beltrum veiliger te maken deur middel van de Veilige Buurt app. Een good initiatief, moar in de meeste gevallen is het slechts Valse Loch,” aldus Adjudant Menno, hiermee verwijzend naar het lidmaatschap van Krabben van dweilorkest Valse Loch. Uiteraard kwam hun beider grote liefde FC Twente voorbij. “De toekomst van FC Twente is nog ietwat onzeker, moar met de toekomst als supporters zit het wal good.” Hun grootste trots is echter hun eigen Beltrum, waar ze het vrijwilligerswerk prezen. “Wi-j bunt trots um te meugen regeren oaver Beltrum. Loa’w eerlijk wèhn, met al dee vrijwilligers in Beltrum holt wi-j de boel mooi an’t dreaien an. Vrijwilligerswark hebt wi-j hoog in’t vaandel stoan. Dat is ons met de papleppel in egott’n. Henkie van ’t Zoad as heilig boontje in de karke en Paultje Pils as beschermengel van de Sterrenboog. Beltrum, goa veural zo deur, want ‘Met mekare, veur mekare.'” De proclamatie werd afgesloten met de leus waaronder beiden regeren; ‘Als neaven veur ’t leaven, vol gas tegen de stroom in.’ Beltrum is er klaar voor!

Recommended Articles

143 Comments

  1. Сервис помощи студентам 24 АВТОР (24 AUTHOR) – официальный сайт.
    Автор 24 официальный
    Работаем с 2012 года. Гарантии, бесплатные доработки, антиплагиат. Заказать диплом (дипломную работу), курсовую, магистерскую или любую другую студенческую работу можно здесь.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.