Prinsenpaar onthuld tijdens ‘lachen, gieren, brullen buutavond’

Door Henri Walterbos

BELTRUM – In een bomvolle zaal benzinelucht, rondrijdende solexen, scheurende gitaren en gesjouw met vaten door onherkenbare personages. Het is het begin van de onthulling van de nieuwe aanvoerders van de Beltrumse carnaval. Het 50ste Prinsenpaar. Onder twee vaten komen Hans Stevens en Ronald van Hal tevoorschijn als de nieuwe prins en adjudant, de scepterdragers van de aanstaande Beltrumse carnaval. Het publiek reageert al even uitzinnig van vreugde als de beide mannen na hun onthulling. Er wordt geregeerd onder het motto ‘Twee nozems an de regering, klunk as muziek deur de riolering.’ In de proclamatie nemen de mannen tal van Beltrumse zaken op de hak, zoals ook de buutreedners deze avond.

Herkenning
Beltrum beleeft twee prachtige buutavonden. Lachen, gieren, brullen tot bijna een uur na middernacht. Het is Mathilde Geerds die als ‘Trees uut Weerselo’ vertelt over de perikelen met haar Gait, met veel herkenning bij de aanwezige dames in de zaal. Ook bij de mannen, maar zij houden wijselijk hun mond wanneer hen een spiegel voorgehouden wordt. ‘Local hero’ Bas de Stofjas (Paul Scharenborg) maakt zijn reputatie als lokale held volledig waar door de zaal vol vooral jongeren tijdens liefst twee buuts volledig aan zijn voeten te krijgen met zijn droge humor, met onder meer ‘genotje oaver Grolle’. “Hee jongens wat mooi hè. Grolle krig straks ieder joar 450.000 ton mest”, kijkt Bas al vooruit naar de aanstaande realisering van de in Groenlo zeer omstreden mestvergister. Groot applaus en gejuich is zijn deel. Ook deelde hij met de aanwezigen dat hij onlangs zijn trouwvideo al terugdraaiend terug had gekeken. “Wat ne mooien film. In het begin geet de ring langzaam van mien vinger en ’t eindigden met miene kammeröde bi-j Spilman, bier drinken.” Bas was blij te kunnen melden dat het sluiten van kerken in de regio Beltrum niet treft. “Ok Suwwent blif los. Dat mot ok wal. Dee hebt één keer per joar familiedag.”

Jonge aanwas
Uiteraard is Valse Loch overduidelijk aanwezig, met opvallend nieuwe jonge aanwas, waaronder vijf muzikanten uit Groenlo. De negen dametjes Belstars zijn met hun stralende gezichtjes de zonnetjes in huis als zij het podium betreden voor hun act. Met de toekomst van de Beltrumse carnaval zit het zo te zien wel goed. In de pauze lopen de meiden de ruimte in waar Bas de Stofjas en Joost en Martijn met elkaar een biertje drinken en zich opmaken voor hun buuts. Als ze Bas zien zitten stormen ze direct op hem af. “Hee Bas, wil je een grapje vertellen? En een handtekening,” roept één van hen uitgelaten. Als Bas zijn jonge fans een handtekening geeft, willen de meiden hun handtekening zetten op Bas’ hand. Bas ondergaat het lachend en geduldig.

Debuut
Het slotakkoord is aan de Grolse buutkanonnen Joost Frank en Martijn Gelinck als BOA’s. Het is hun debuut in Beltrum. De mannen zetten direct al de toon met een hilarische binnenkomer. “Jullie hebt hier allemoal ne gruuwlijken hekel an BOA’s en an Grolsen. Wat is dit dan ne gruuwlijk mooi combinatie veur jullie,” roept Joost. De zaal is direct helemaal op hun hand en ligt in een deuk, de gehele buut. Een knap staaltje werk van beiden om zo laat op de avond het publiek zo om de vinger te winden. Een staande ovatie is hun deel. “Het waren twee geweldige avonden hier. Ze hebben het hier prima voor elkaar. We hebben er ontzettend veel plezier aan beleefd”, kijkt Joost terug. Na afloop staan de mannen tussen enkele Belhamels en met Bas de Stofjas een biertje te drinken, waarbij nog steeds gelachen wordt. “Wat ne prachtigen oavend. Hoo mo’w hier volgend joar nog overhen kommen?” roept een Belhamel van de Raad van 11. Beltrum beleefde twee zeer goed gelande buutavonden, met bijna 700 belangstellenden. Carnaval leeft in Beltrum.

Recommended Articles