‘Gef alles en blief waj bunt, geniet zoveul aj kunt’

Door Henri Walterbos

BELTRUM – Twee avonden volle bak in het Belhamelshoes, hartje Beltrum. De Belhamels schotelden de in totaal ruim 600 bezoekers een programma van een hoog niveau voor, met zaterdagavond ook nog eens het jongste prinsenpaar ooit in het Belhamelsdorp: Prins Jelle Klein Gunnewiek (27) en Adjudant Pascal te Bogt (26), als opvolgers van Prins Hans (Stevens) en Adjudant Ronald (van Hal), die sinds het aftuigen op de vrijdagavond weer als gewone Belhamels door het leven gaan.

De mannen werden onthuld na een spannende ‘gijzeling’. Het onthaal was groots. In hun proclamatie werden de nodige ‘striekers’ uitgedeeld en kwamen zaken als de ‘geboortegolf in Beltrum’ en ‘wonen in Grolle’ voorbij, dat door jonge Beltrummers als ‘en laatste uutweg’ wordt gezien, of zoals de hoogheden onder jonge Beltrummers vernamen; ‘Better neuken met ne bolle, dan wonen in Grolle’. Ook het ‘vitale sportpark’ met het camerasysteem op het hoofdveld kwam voorbij. “Zelfs in ’t donker wordt beelden emaakt, dus jeugd, de middenstip van Vios is met de karmisse geen optie meer.” De nieuwe hoogheden sloten hun humoristische speech af met de leus waaronder ze gaan regeren; ‘Gef alles en blief waj bunt, geniet zoveul aj kunt’.

Topbuuts
Naast aftredende en aantredende hoogheden werd de Beltrumse carnavalisten een prachtig programma geserveerd met enkel topbuuts en een sprankelend en aandoenlijk optreden van de eigen Belstars. Buutreedster Chiara Monasso uit Groenlo kroop op fenomenale wijze in de huid van de tante aller Achterhoekse tantes, Tante Rikie, boegbeeld van de Zwarte Cross. Ze vertelde Beltrum, met een stem en maniertjes alsof het Tante Rikie zelf was, onder meer over de Zwarte Cross merchandise, oftewel ‘den duren pröttel met mien logo’. Ze deed de zaal ook nog een bekentenis. Tante Rikie kwam uit de kast door te onthullen dat ze een ‘one night stand’ met Prutje had gehad. “Doar bunt hoppelijk gin beelden van,” aldus een in beelden denkende Beltrummer aan tafel. “Dat is horror.” Vaste gast en ‘local hero’ Paul Scharenborg, alias Bas de Stofjas, was geheel in het oranje gehuld. Dit in verband met het bezoek van Koningin Maxima onlangs aan Beltrum. Uiteraard had de uitstekend op dreef zijnde Bas zijn eigen kijk op bepaalde zaken. “Vegetariers dat bunt moar a-sociale leu. Dee vret alle greun van de dieren op,” aldus Bas. Ook Chateau Meiland kwam voorbij, met alle maniertjes van blikvanger Martien Meiland. “Ik vind ’t moar ne draak van ne kearl.”

Debuutbuut
Van Bas Avond School de afgestudeerde voormalig hoogheden Rogier Piepers en Hans Wolterink met debuutbuut, als Cor en Don, piloten van ADHD-airways. Een geweldig debuut van beide heren, die geheel in de stijl van het droge Grolse meester-buutreednersduo Joost Frank en Martijn Gelinck de ene kwinkslag na de andere de zaal in gooiden, waarbij het ene lachsalvo de andere in razend tempo opvolgde. Na afloop keken beide mannen tevreden terug op hun debuut dat zeker naar meer smaakt. “Klopt dat we op Joost en Martijn lijken wat stijl betreft. Joost is een neef van Hans en heeft ons geholpen,” lacht Rogier na afloop. De finale werd een grande finale met humor en zang van een fenomenale en veelzijdige Ernest Beuving, cabaretier uit Excel, bij Lochem. Ook hij genoot na afloop backstage na met zijn collega-buutreedners. “Het was erg leuk om hier te staan. Gisteravond ging het ook al goed, kan ik zeggen. Ik was vanavond al vroeg hier. Je wilt toch weten hoe het publiek in de zaal is.” Beltrum is klaar voor een daverend carnavalsjaar.

Recommended Articles